Handledningar‎ > ‎

Så håller du ordning och reda i Google Apps

Saker som kan vara bra att tänka på för att få lite ordning på ditt arbete med Google appsEn kort lathund kring några saker som kan hjälpa till med att skapa struktur:

Logga in på ett enkelt sätt - Då en pedagog börjar jobba med Google apps för utbildning här i Umeå så får man en inloggning som är kopplad till din datoranvändare på skolan. Se mer under Inloggning och navigering

Lär dig söka efter filer - Google Drive har ett kraftfullt sökverktyg som man bör sätta sig in i hur det fungerar. För att sökning ska fungera optimalt bör man ha en genomtänkt namnstandard.  Se mer under Söka efter filer i din Google drive

  • Filerna söks efter rubriken på dokumentet så tänk efter hur du döper dom. 
  • Om du ska lämna in ett dokument till din lärare så döp dom noga efter vilken uppgift det är Tex "Uppsats andra världskriget, Jonas Jonasson, 7A, Hedlundaskolan"

Delning - En av de stora fördelarna och vinsterna med Google apps är just delningsfunktionen. Det är dock viktigt att man lär sig att använda de olika delningsalternativen och när man ska använda dessa. Man kan dela med personer, grupper, enbart för de med specifik länk (öppen länk) eller så att det blir sökbart för vem som helst. Man kan också sätta ovanstående behörigheter inom kommunen. 

Mappar kan hjälpa till med struktur - Kan användas på ett traditionellt sätt att “filhantera” och strukturera. Mappar och filer kan delas med andra och olika behörigheter. Det är viktigt att känna till hur filhantering i Google Drive fungerar.

Skapa formulär - en metod som underlättar arbete med undersökningar och dylikt är att skapa formulär. Med hjälp av formulär kan du enkelt skicka en webblänk/publicera den på lämpligt ställe till de som ska svara på enkäten/formuläret.

Hemsidor/blogg - Google sites kan du använda för att skapa webbsidor och Blogger för att skapa bloggar.

Inloggningssida med personlig information - en sida som genererar fram tex personlig kalender, senaste använda dokument, senaste mail i korta översikter. Här kan man också lägga in notiser och meddelandeflöden. Denna funktion har inte testats i under pilotprojektet av Google apps här i Umeå men andra kommuner har erfarenhet av detta, tex Sollentuna och Malmö.

Tillgång till stor verktygslåda med en inloggning - med ditt Googlekonto får du tillgång till ett flertal  Googleverktyg men även andra användbara molntjänster utan att ha olika inloggningar. 

Comments