Om Google apps i Umeå

Under det här läsåret kommer du som är elev att få använda ett nytt verktyg i skolan - Google Apps för utbildning. Där kan du skapa olika dokument och även dela dem med andra som du vill ska kunna se dem eller samarbeta med dig. 

Google Apps kan också användas för lagring. I dag sparas dina dokument på en lokal server vilket gör att du bara kommer åt dem från skolans nät, eller från din egen dator om du sparat på ditt skrivbord. När vi under hösten går över till att i stället lagra filer i Google Apps så kan du enkelt komma åt dina skolarbeten när som helst på dygnet och var du än är. Det enda som behövs är en internetuppkopplad enhet (dator, telefon, lärplatta).


Hur tänker vi använda Google Apps för utbildning?

I Google Apps kan du till exempel skapa texter, presentationer, filmer, bloggar, göra undersökningar och på andra sätt visa upp din kunskap. Du kan på ett smidigt sätt samarbeta med dina klasskamrater och kan om ni vill dela eller skriva i samma dokument. Även din lärare kan få tillgång till dina arbeten redan innan de är klara, och kan på så sätt ge dig tips och idéer på hur du kan förbättra ditt arbete men även tala om vad som fungerar bra. Genom att arbeta med respons från läraren eller dina klasskompisar så blir du medveten om ditt eget lärande och kan motiveras till att utveckla din kunskap och förbättra dina studieresultat. Google Apps för utbildning underlättar helt enkelt kommunikationen, samarbetet och lagringen av de arbeten som skapas i skolarbetet.


Vilken information kommer att finnas i miljön?

Det material som skapas och lagras i Google Apps ska vara uppgifter och skolarbeten, dvs helt vanligt skolarbete. Dokumentation kring IUP, skriftliga omdömen och åtgärdsprogram skrivs i andra verktyg.


Skolan i Umeå behöver skapa upp konton hos Google för att du ska kunna lagra och samarbeta i Google Apps.  Den information som Google då kommer att få om dig är uppgifter om ditt för- och efternamn, skola och vilken klass du går i.


Vi hoppas att du, dina klasskamrater och era lärare kommer ha nytta av att använda Google Apps för utbildning och att ni hittar nya möjligheter till lärande och samarbete.Vill du ha mer information kan du kontakta projektledaren för införandet, Gunilla Yourstone, IT-strateg, e-post: gunilla.yourstone@umea.se.